HOW CAN THE ROWHOUSE BE RETOOLED AS A MICRO-COMMUNITY?

Capitol Hill Micro-Community

ADD A COURTYARD.

Washington, DC

8,950 SQFT

COMPLETED 2021

Project Gallery

The project is a mirrored pair of two-over-two residences on property that was once a surface parking lot.

When the lots were subdivided, they were sized to extend the existing bay pattern of the adjacent historic rowhomes – plus an extra 5 feet, enough for a sheltered passage to a shared interior courtyard from which each of the units is accessed.

arge window openings maximize transparency on the courtyard’s opposing sides, activating the shared exterior space and imbuing the center of the units with natural light.

Vertical circulation is stacked along the courtyard to buffer the interior living spaces.

Public living areas are located on the 1st and 2nd levels, adjacent to the courtyard, and private living areas are located on the cellar and 3rd levels.

While the majority of the building’s visible facade pays homage to its historic setting in painted brick, a slice of copper shingles above the shared entry draws interest from the street.